Montering av Downlights

– Downlight bør monteres min. 40-80 cm fra vegg.

– Downlight bør monteres med min. 60 – 120 cm mellomrom mellom spottene avhengig av hva de skal belyse.

– Planlegg hvor lysene skal begynne og hvordan møbleringen i rommet skal bli. Dette for å oppnå optimal belysnings-effekt i forhold til andre lyskilder i rommet. Og for å unngå blending f.eks. over TV, sittegruppe osv.

– Lyset bør vinkles mot vegg. Da får du utnyttet det indirekte lyset og du unngår ubehagelig lys mot øyne.

– Ved montering av dimmer oppnås fleksibel lysstyrke som kan tilpasses alle anledninger. Ved ned-dimmet lys vil lyskildene vare lenge.

– Bruk av dimmer er strømbesparende:  50% ned-dimmet lys – ca 50% energibesparelse.

– Ved plassering av downlights på kjøkken bør downlight over arbeidsbenk plasseres på linje med kanten av benkeplaten for å få best mulig arbeidslys uten skygger samt lys i skapene.

 

Tilt lyset mot en flate

Downlights er perfekt når man ønsker å fremheve deler av boligen. Dette skaper også liv i stuen. Sørg for å ha en flate som lyset tiltes mot som f.eks. vegger, reoler, gardiner, bilder mm. Når man retter en downlight mot et bilde på veggen belyser man mer enn bare bildet. Resten av rommet blir også belyst av strålene som blir reflektert i bildet og veggen. Da får vi et bløtt og behagelig lys inn i rommet.

 

Unngå blending

En annen fordel med å vende downlightene mot veggene er at man unngår blending. Hvor irriterende er det vel ikke å skulle slappe av etter en lang arbeidsdag foran TVen med et lys stikkende rettet rett inn i synsfeltet ditt. Hvis lyset er blendene får den en motsatt effekt, man myser og ser enda mindre.

 

Maks 50-60cm avstand til vegg

Ikke monter i midten av taket. Har man en kort avstand fra downlighten til veggen er det mindre sannsynlig at man får et blendende lys. Husk at hvis man bruker halogen downlights må man ha minst 50cm avstand til brenbart materiale, f.eks gardiner!

 

120cm mellomrom

Avstanden mellom hver downlight varierer etter behov, men det kan være greit å ta et utgangspunkt i ca 120cm mellom hver downlight. Mørkere områder, f.eks. en vegg med mange bilder eller mørkt interiør krever mer lys og da er det lurt med mindre mellomrom mellom hvert lyspunkt.

 

Dimbar

Tilpass lyset etter behov ved å dimme lyset. Noen ganger ønsker man å skape en fin stemning, andre ganger trenger man kanskje arbeidslys. Del gjerne stuen inn i forskjellige dimme soner da noen områder trenger mer lys enn andre.

 

Bruk LED

Spar strøm og reduser brannfaren ved å bruke LED downlights.